Vår historia

På midsommardagen 1930 öppnade Hilda Nilsson kaffestugan i Alunbruket. Hilda var kalaskokerska och lagade mat åt de fina familjerna. Hennes bästa väninna Johanna hade varit chefskokerska hos det danska hovet, och var en lång dam som rökte cigarr. Hilda hade rykte om sig att vara bra på att laga mat och baka, och många knackade på för att fråga om de kunde få en kopp kaffe. Särskilt på söndagar då det fanns tid att cykla på utfärd till bruket som blivit ett omtyckt utflyktsmål med sina röda backar. Hilda flyttade hem för att ta hand om sina föräldrar efter att hennes far blivit sjuk. Han hette Nils Persson och var stalldräng på Christinehofs slott, ett arbete som innebar att vara i stallet kl 4 på morgonen för att ta hand om ardennerhästarna inför deras arbetsdag. Hilda bodde sedan kvar på Kaffestugan tills hon var 88 år.På 50-talet tog dottern Anna-Greta Carlsson, som också hade frisersalong i huset mittemot, sig an verksamheten i moderns sällskap. Anna-Gretas son Krister med fru Mona tog över kaféet 1976, och när deras söner Johan och Kristian växte upp fick de först hjälpa till för att sedan ta över i sin tur. Det har varit ett arv att få till låns och förbättra för att sedan lämna över till nästa generation.

 

Hilda i kaffestugans kök

Hilda i kaffestugans kök

                                                                  

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Idag driver Johan Carlsson Kaffestugan Alunbruket och Alunbrukets Bed & Breakfast; fortfarande med stor hjälp av sin mamma Mona. Det är åttonde generationen av samma familj i huset, och fjärde generationen som har kaffestuga här.

När du som gäst äter de goda kakorna och wienerbrödsbullarna, som fortfarande bakas efter Hildas recept, och kanske köper med dig en burk hemkokt marmelad så är du med och stödjer vårt gemensamma kulturarv.

Inomhusbild

Många möbler och saker i kaffestugan är kvar sedan Hildas tid

Hitta hit

Kaffestugan Alunbruket
273 57 Brösarp

Vägbeskrivning:
Ta av från väg 19 vid Eljaröd och följ skylten med en kaffekopp i ca 5 km.

Copyright © 2024 Kaffestugan Alunbruket